Maliny – jak uprawiać, aby zebrać smaczne owoce?

, 20 kwietnia 2018
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maliny oprócz walorów smakowych mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć jak je uprawiać, aby cieszyć się zdrowymi i smacznymi owocami.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maliny ulubiony owoc na naszej działce. Oprócz walorów smakowych mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Wzmacniają organizm, ułatwiają zwalczanie infekcji, zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Malina jest też dobrą rośliną miododajną.

Maliny mogą rosnąć niemal wszędzie. Jednak stanowisko należy dokładnie odchwaścić, zwłaszcza z perzu. Rośliny wymagają gleby żyznej i próchniczej. Za dobre nawożenie potrafią się odwdzięczyć wysokim plonem i dorodnymi owocami. Gleba powinna mieć odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6,5). Do nawożenia najwygodniejsze są gotowe mieszanki nawozowe, które należy stosować wg. Instrukcji na opakowaniu. Polecam nawóz naturalny, ekologiczny z Guano. Działa trzy miesiące i świetnie się sprawdza.

Wybierając miejsce dla malin, pamiętajmy, że są to rośliny światłolubne. Sadzenie ich blisko drzew nie jest wskazane, bo ich korzenie zwykle wygrywają z krzewami w konkurencji o wodę i składniki pokarmowe.  Rośliny sadzimy tak głęboko jak zostały wykopane w szkółce. Ziemię wokół posadzonych krzewów udeptujemy a następnie podlewamy. Przed nastaniem mrozów wokół każdej rośliny można usypać kopczyk z ziemi lub obornika celem zabezpieczenia przed mrozami. Maliny sadzimy w formie szpaleru. Może on spełniać rolę żywopłotu i wtedy sadzony jest na granicy dwóch działek lub w pobliżu siatki ogrodzeniowej. Może on też stanowić osłonę pryzmy kompostowej albo okalać zaciszny zakątek do opalania😊

Maliny tradycyjne, czyli owocujące na pędach dwuletnich rosną silnie, osiągając 1,-2 m wysokości, a często nawet więcej. Jeżeli nie mają żadnych podpór, rozkładają się na boki, lub kładą na ziemi, co utrudnia przejście, a ponadto owoce są zapiaszczone.  wymagają podpór. Pojedyncze sztuki sadzimy w formie kępy, wbijamy w środek palik i otaczamy sznurkiem. Najczęściej jednak maliny tradycyjne prowadzone są w formie szpaleru.

 

 

Autor: Agnieszka Januszewska – szkółka Markiewicz

Polub nas na Facebooku

Wiadomości z powiatu: szydłowieckiego, skarżyskiego, opoczyńskiego, koneckiego, przysuskiego i okolic



Drodzy czytelnicy!

Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Chcemy pisać o rzeczach, które są najbardziej istotne dla naszej lokalnej społeczności i są wam najbliższe. Jeśli jest jakaś sprawa, historia, wydarzenie, które chcielibyście nagłośnić piszcie do nas na kontakt@odrowaz24.pl

Zachęcamy również do przesyłania do nas ogłoszeń o pracę, drobnych ogłoszeń sprzedam/kupię, oraz innych, które z miłą chęcią nagłośnimy pośród naszej rosnącej lokalnej społeczności pięciu powiatów Ziemi Odrowążów.

Czekamy na wasze informacje - Redakcja Odrowąż 24

Możesz też dodać bezpośrednio informację TUTAJ