Kofeina obniża ryzyko śmierci u kobiet z cukrzycą

, 24 października 2017
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Według portugalskich badaczy, jedna filiżanka kawy dziennie może obniżyć ryzyko zgonu u kobiet z cukrzycą o 51 procent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zdaniem portugalskich specjalistów, dr João Sérgio Neves i prof. Davide Carvalho z uniwersytetu w Porto, kofeina może zmniejszyć ryzyko zgonu u kobiet chorych na cukrzycę. W ramach badania przeanalizowano zwyczaje kulinarne ponad 3 tys. dorosłych Amerykanów cierpiących na cukrzycę. Od 1971 r. objęci byli oni badaniami National Health Nutrition Examination Survey (NHANES).

Wyniki eksperymentu pokazały, że kobiety chore na cukrzycę są mniej narażone na zgon, jeśli częściej sięgają po kawę lub herbatę z kofeiną. Pacjentki, które regularnie wypijały jedną filiżankę kawy dziennie były o 51 proc. mniej narażone na śmierć w porównaniu do kobiet, które w ogóle nie spożywały napojów z kofeiną.

Autorzy eksperymentu twierdzą, że kofeina zmniejsza ryzyko śmierci bez względu na wiek kobiet chorych na cukrzycę, jak i inne czynniki takie jak palenie papierosów, spożywanie alkoholu czy nadciśnienie tętnicze krwi. Co ciekawe, podobnej zależności nie stwierdzono u mężczyzn.

Portugalscy specjaliści przedstawili wyniki badania podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) w Lizbonie.

 

Źródło: PAP

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Wiadomości z powiatu: szydłowieckiego, skarżyskiego, opoczyńskiego, koneckiego, przysuskiego i okolic